Prisvinnere Øyvind Gedde og Trine Gedde foran hvit Movu

Innovasjonsprisen for inkluderende design 2023!

Innovasjonsprisen for inkluderendedesign deles ut av Design og Arkitektur Norge (DOGA). Den hedrer virksomheter, designere og arkitekter for prosjekter som bidrar til et mer likestilt samfunn med fokus på mangfold, likeverd og universell utforming.

I denne bloggposten gir vi dere innblikk i Innovasjonsprisen og hvordan vi har jobbet med design og utvikling.


Movu – en støttespiller i hverdagen from Design og arkitektur Norge on Vimeo.


Movu er vinner i kategorien produktdesign

Innovasjonsprisen for inkluderende design i deles ut i 10 ulike kategorier (arkitektur, landskapsarkitektur, møbel og interiørdesign, produktdesign, transportdesign, grafisk design, informasjon og interaksjonsdesign, tjenestedesign, tekstil og klesdesign og unge talenter).

Movu er vinner i kategorien produktdesign.

Juryens begrunnelse:

Juryen er fascinert over denne stilige trehjulingen som gir mestringsfølelse hos både eldre og yngre. Gjennom en grundig og innovativ innsikts-fase og testing har Movu blitt en fleksibel støtte for daglig mobilitet. Den gjør gåturen og treningen til en lek med stolt og naturlig gangstilling, også for de av oss med nedsatt muskelkraft i overkroppen.

Start-upen Movu Mobility har lykkes med å lage et produkt som er like kult som en sparkesykkel, men mer stabilt og fleksibelt, slik at flere opplever glede, mer mestring og mindre stigmatisering når de skal bevege seg.

Movu vinner Innovasjonsprisen for inkluderende design 2023 i kategorien Produktdesign for å ha laget et produkt som tetter et hull i markedet, og som inviterer til bruk for flere.

Bilder av testpersoner som bruker Movu

Bilder av testpersoner som bruker Movu

En designprosess basert på innsikt, ikke antagelser.

Det er fantastisk å få en så høythengende anerkjennelse , Ikke bare det ferdig produktet, men også designprosessen. For designprosessen og innsikten vi har ervervet gjennom denne er verdifull. Den er viktig fordi den preger det ferdige produktet i så stor grad.

Ved å buke en rekke ulike testpersoner ble vi godt kjent med noen av de utfordringer som mennesker har i sin hverdag. Blant annet ble enhåndsbremsen utviklet etter en test med en MS pasient som hadde nedsatt funksjon i den ene hånden.

Movu ratt og forhjul

Nærbilde av ett Movu-ratt og en hvit Movu. 

Rattet og det store forhjulet 

Innspillene fra brukermedvirkningen ga tydelige retninger, og noen grunnprinsipper ble stående: Det store forhjulet og rattet.

Vi gikk grundig til verks for å finne et godt ratt som møter anatomien i hånden på en god måte, enten man skal ta seg for eller lene seg mot det mens man venter på bussen. Rattet er nå en tydelig, gjenkjennbar detalj som gjør Movu til Movu.

Movu består av et stort hjul foran og to mindre hjul bak. Det er ikke tilfeldig, og det har vært en klar og ønsket differanse fra hjelpemidler som rullatorer. Designerne fikk tidlig høre at rullatoren, med sine fire små hjul, er «Guds gave og Fandens forbannelse». Rullatoren kan oppleves som utrygg og ustø når man skal opp og ned fortauskanter. Det er viktig å ta hensyn til at alle hjelpemidler vil ha noen ulike utfordringer.

Med Movu har man god kontroll. Det store hjulet gir god kontroll, og du triller elegant opp.

Movu - en kul støttespiller.

Movu skal invitere til bruk. Både for de som trenger en rullator, men takker nei fordi den virker stigmatiserende, og for alle andre som har lyst på en kul støttespiller neste gang de skal ut uavhengig av alder eller funksjonsnivå.

Innsikt fra ekte mennesker

Grundig innsikt og åpenhet mot testbrukerne har vært viktig for oss og det er en stor fjær i hatten at DOGA anerkjenner vårt arbeid!

Testperson med Movu

Bilde av en testperson på tur med en tidlig test versjon av Movu.

Kilder: DOGA

Tilbake til bloggen